Vorig jaar was geen team van VV Serooskerke constanter dan Seroos 5. Op een handjevol wedstrijden na, hebben we iedere wedstrijd drie punten behaaldt. (Ja, ‘behaald’ met een extra ‘t’, u leest het niet verkeerd: ‘dt’ erna). Maar het ene seizoen is het andere niet, de ene week spelen we hoogstaand tikkie-takkie voetbal de andere week lijkt het helemaal nergens op, behalve G-voetbal misschien.

Vorige week nog een geflatteerde 6-0 overwinning, deze week een dramatische nederlaag tegen Arnemuiden. De wedstrijd eindigde in 3-1 zonder noemenswaardige prestaties onzerzijds behalve dan het doelpunt van Robbie van Basten. Uit een matige corner wist hij met één beweging de bal klaar te leggen en onberispelijk in het dak van het doel te jagen. Helaas kon het doelpunt echter niet voor de gewenste ommekeer zorgen. Een ‘bijna-eigen doelpunt’ van Pinkels was typerender voor het wedstrijdverloop. Een terugspeelbal vanaf de middellijn werd door Rechtse Fred niet goed ingeschat. De bal schoot op het natte veld onder de voet van Fre door en rolde tergend langzaam tegen de buitenkant van de paal. U zult zich de glimlach op ieders gezicht voor kunnen stellen. Al met al was het een troosteloze zaterdagmiddag met als hoogtepunt een desperate afsluiting in de kantine bij korfbalvereniging TOP.

Dit alles in schril contrast met vorige week, toen FC Dauwendaele zorgvuldig van de mat werd gespeeld. De 6-0 eindstand had eigenlijk de ruststand moeten zijn, een eindstand met dubbele cijfers was een realistische weergave van de krachtsverhoudingen geweest. Rechts Fred heeft maar één bal aangeraakt die recht in zijn handen kwam gevlogen. BT opende de score met een mooi doelpunt en wist zich daarna veelvuldig in een kansrijke positie in het strafschopgebied van FC Dauwendaele te posteren om vervolgens niet doeltreffend te acteren. Ondanks een aantal onfortuinlijke optredens en stompzinnigheden onzerzijds wist Lucas het veldoverwicht van Seroos 5 met 2 goede doelpunten nog enigszins in cijfers om te zetten: 3-0.

In het begin van de tweede helft leek het of de wedstrijd nog zou kantelen. De concentratieboog was minder gespannen en Fre heeft nog een paar keer daadkrachtig op moeten treden. Na de 4-0 was het weer éénrichtingsverkeer. Gevierde doelpuntenmakers in de tweede helft waren Nol (4-0) en Jaan (5-0 en 6-0). Putte, Jaan en JW wil ik bij deze nog hartelijk danken voor hun gastoptreden alsook voor hun bijdrage aan de 6-0, het mooiste doelpunt van de dag. Overigens heeft iedereen zich van zijn goede kant laten zien.

Teneinde de veranderlijke situatie binnen Seroos 5 te stabiliseren, is na een uitgebreide analyse een tiental ‘van-naars’ geformuleerd. We hebben deze ‘van-naars’ bedacht door ‘om te denken’: vanuit een pessimistische benadering is het glas halfleeg, vanuit een optimistische benadering is het glas halfvol, ‘omdenkend’ Seroos 5 stelt zich de vraag: “Waar is de tap?”. Voetbal staat op één maar is slechts één van de bestaansredenen van Seroos 5. Niet alle ‘van-naars’ zijn voetbaltechnisch van aard of hebben uberhaupt enig raakvlak met voetbal. Ik heb getracht mijn woordkeuze in de toelichting hierop te beperken tot het beschaafde. Kunt u zich onvoldoende in de geest van Seroos 5 verplaatsen, verplaatst u zich dan eens fysiek naar de kleedkamer van Seroos 5. U zult versteld staan van de maatschappelijke betrokkenheid en het broederschap binnen ons team.

De 10 van-naars van Seroos 5

1. Van keeper naar linksback

Eerst schoenen kopen waarmee je minder vaak wegglijdt, al zal mogelijk dan ook het aantal slidings afnemen.

1. Van indrukwekkende spits naar aanvoerder en laatste man

Volgende keer maar aanvoerder en spits proberen?

1. Van standbeeld naar beweeglijke spits

Oh nee, dat dacht hij alleen zelf..

1. Van schouder in de kom naar schouder uit de kom en weer andersom

De strijdlustigheid van Pinkels werd afgelopen zaterdag maar weer eens bewezen. Als een echte rugbyspeler zet hij zijn schouder gewoon weer terug in de kom en voetbalde hij verder, dat kunnen niet alle spelers op het veld zeggen.

1. Van een harige gast naar een haarloze bast

Dank aan één persoon die dicht bij mij staat voor het ontbossen van de tundra die menig lichaamsdeel bestreek. Zonder haar had ik het potlood van Rooney nooit kunnen vinden en dit verhaal niet kunnen schrijven.

1. Van ‘dt’ ervoor naar ‘dt’ erna

Insider joke

1. Van betrokken leider naar onfrisse luchtenverspreider

(Aankomend) vaderschap eist zijn tol, zowel de kale als de anale leider van Seroos 5 kunnen hun opwinding moeilijk kwijt. Beiden hebben moeite hun voortdurende erotische gedachten voor zich te houden. Daarnaast heeft vooral de anale leider moeite de ontstane luchtstromen in zijn lichaam onder controle te houden met onfrisse luchten in de kleedkamer als gevolg.

1. Van leider van het Seroos-pact naar vader van een lustobject

In het vorige verhaal is de geboorte van Raisa aan de orde geweest, de dochter van onze geestelijke vader; de Paus van Seroos 5. Gelijk aan zijn Roomse compagnon heeft ook de Paus van Seroos 5 een aantal onderdanen die de katholieke kerkgedachte op ander wijze interpreteren en uitdragen. Verdachte Ko V. schijnt zich tegenwoordig vaak in Zoutelande te bevinden waar hij voorheen vooral in Middelburg aan zijn trekken kwam.

1. Van Krappe Krissie naar Krissies’ kruipruimte

Veel moeders die direct of indirect bij Seroos 5 betrokken zijn worden binnen de kleedkamer niet bij hun originele naam genoemd. Nu is ook de vriendin van onze kale leider moeder geworden. Ik wil er verder niet te veel over uitweiden, dat doet ze zelf wel met een korte ‘ij’. Al heb ik me vorige week laten vertellen dat er geen hechtingen nodig waren.

1. Van tekstenschrijver naar seksbedrijver

Oh nee, dat moet nog gebeuren..

Met genoegen deponeer ik de spreekwoordelijke pen in het achterste van Ivo Besuijen. Ik hoop dat hij de tijd en inspiratie kan vinden een amusant stukje te schrijven.