Voetballen doen we nog niet, maar genieten van de zomer hopelijk wel volop. Met dit weer is het prima vertoeven op het strand of het terras met een koud biertje. Jos gaat deze keer in op de afbraak van alcohol, want hoe lang duurt het nu eigenlijk voor je lichaam een biertje heeft afgebroken?

 

Effecten van alcohol

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de volgende bloedalcoholconcentraties de omschreven negatieve effecten hebben:

 

tot 0,2‰   – verstoring van routinematige handelingen, met name bij

    Onervaren bestuurders

     
0,2 – 0,5‰   – vermindering van gezichtsvermogen, verminderde

    roodlicht attentie

             – verkeerde inschatting van afstanden
             – verdeelde aandacht verslechtert  (voor het uitvoeren van

    gelijktijdige taken)

             – toename van de reactietijd
     
0,5 – 0,8‰   – vermindering van het gezichtsvermogen met ca. 15 %
             – objecten lijken verder weg dan ze in werkelijkheid zijn
             – duidelijke toename van reactietijd
             – afname van het gehoorvermogen
     
0,8 – 1,3‰   – toename van de reactietijd met ongeveer  de helft
              – begin van de absolute ongeschiktheid om te rijden
             – merkbare evenwichtsstoringen
             – spraakstoringen
             – ruimtelijk gezichtsvermogen sterk beperkt, tunnelblik
             – de reactie van de ogen op licht en donker  is aanzienlijk
    belemmerd, sneller verblind en langer  ‘nachtblind’
     
1,3 –   – zware alcoholvergiftiging
4,0‰            – gedeeltelijk geheugenverlies
    en black-outs
             – bewustzijnsverlies,
             – verlammingen, ademstilstand mogelijk

 

 

Afbraak van alcohol

 
Na de dunne darm gaat de alcohol via het bloed ook naar de lever. De lever breekt ruim 95% van alle alcohol in het lichaam af.  Een kleine 5% verlaat het lichaam via de urine, adem en zweet. Het afbreken van de alcohol begint gemiddeld een half uur na het drinken van het eerste glas.

 

De lever doet ongeveer een uur over het afbreken van een standaard glas alcoholische drank. Als een persoon 8 glazen alcoholische drank heeft genuttigd, is de lever dus 8 uur bezig om alle alcohol weer af te breken. Dit betekend dat na een avond stevig drinken ’s ochtends nog steeds alcohol in het bloed zal zitten!  Voor zowel de man als vrouw is de afbraaksnelheid gelijk.  Niets helpt om deze afbraak te versnellen. Dus ook niet een koude douche, koffie, eten, veel bewegen of frisse lucht.

 

Restalcohol?

Met restalcohol wordt alcohol bedoelt die lang na de periode van het drinken nog steeds in het bloed kan zitten. Restalcohol is als fenomeen bij velen nog onbekend en in veel gevallen zeer zeker onderschat.

Hoe lang alcohol in het bloed zit wordt bepaald door het maximaal bereikte promillage en de afbraaksnelheid.
De afbraaksnelheid is voor ieder persoon redelijk gelijk, nauwelijks afhankelijk van het geslacht en zeker niet te versnellen door wat dan ook. Hieronder wordt aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden aangegeven hoe lang het kan duren voordat iemand weer helemaal nuchter is na een avondje stappen.

Van alle geconsumeerde alcohol moet 95 % tot 98 % worden afgebroken door de lever. De lever doet minimaal een uur over het afbreken van een standaard glas alcoholische drank. Het afbreken van de alcohol begint gemiddeld een half uur na het drinken van het eerste glas.

Drinkt men op een zaterdagavond stappen van 11.00 tot 03.00 in de nacht 20 glazen bier, wat niet ongewoon is, zal de lever dus 20 uur nodig hebben om alles af te breken. Indien het afbreken dan start om 11.30 ’s avonds dan zal het tot zondagavond 18.30 uur duren voordat alle alcohol uit het lichaam verdwenen is. Drinkt men ’s zondags echter ook nog enkele biertjes dan zal men zeker tot de maandagochtend nog steeds onder invloed zijn!

Het is niet voor niets dat de politie steeds vaker op de maandagochtend in alle vroegte al alcoholcontroles uitvoert.

  • Ruikt jouw adem nog naar alcohol dan ben je zeker nog onder invloed.
  • Wees voorzichtig met het beoordelen van de adem van iemand. De adem van een persoon met suikerziekte kan ook een gelijksoortige reuk veroorzaken.