Volgende week wordt het weer warmer en ook staat de zomer voor de deur. Dit betekent dat je als je intensief gaat sporten, bepaalde risico’s loopt. Jos vertelt er meer over en is de laatste tijd ook bezig geweest met het uitbreiden en vernieuwen van de verzorgingsmaterialen op Seroos. Hieronder lees je onder andere meer over de nieuwe brandcard en waar je ijs kunt vinden.

Hitte Beroerte

Hitte-uitputting heeft veel kenmerken zoals

 • duizeligheid, flauwte, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid
 • moeite met lopen, extreme hitte ervaren tijdens een hardloopwedstrijd.
 • Een hitteberoerte kan het gevolg zijn van deze klachten, waarbij het lichaam tijdens inspanning zó warm wordt dat organen uitvallen, soms zelfs met overlijden tot gevolg.
 • De lichaamstemperatuur is nog normaal of licht verhoogd
 • De persoon gaat hevig zweten, de huid is bleek en voelt koud en klam aan. Verder kan er misselijkheid, braken en/of hittekramp optreden.

 

Hoe voelt oververhitting?

Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.    

Wat te doen als iemand is bevangen door de hitte?

 1. Bel 1-1-2.
 2. Leg het slachtoffer neer in een koele omgeving.
 3. Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen doen.
 4. Koel het slachtoffer zo snel mogelijk actief af met ijspakken in nek, oksels en liezen.
 5. Voorkom dat het slachtoffer gaat rillen.
 6. Geef het slachtoffer niets te eten of drinken.

Mocht er op Seroos sprake zijn van oververhitting en je wilt koelen, dan kun je in kleedkamer 6 coolpacks en ijs in bekers vinden. Uiteraard zijn deze ook te gebruiken voor kneuzingen. 

 

Op de foto zie je ook de grote verbandkoffer. Deze hangt ook in kleedkamer 6 en dit word aangegeven met een gele sticker boven de deur. 

 

 

Deze week is er ook nog een nieuwe brancard aangeschaft. Ook deze is te vinden in het massagehok in kleedkamer 6, samen een een set krukken voor als iemand niet meer kan lopen. 

 

Mocht je gebruik maken van deze spullen, leg naderhand dan alles netjes terug en/of meld het even.

 

Jos Tuns
Sportmasseur