Vandaag 29 december 2020 zit ons voetbal in een impasse. De competitie ligt al een tijd stil en wanneer deze wordt hervat en hoe weet niemand. De spelers beleven een uitzichtloze tijd zoals ze die nog nooit hebben meegemaakt. Als het zomerstop is, staat er een datum gepland waarbij het circus weer opstart en wanneer je geblesseerd bent, maak je stappen in je herstel, waardoor je aanvoelt wanneer je weer kunt spelen. Maar nu weet niemand waar hij aan toe is en hoe lang het nog duurt. Als speler leefde ikzelf altijd voor de competitie en de grootste motivatie kwam met het spelen van wedstrijden waar het om de punten ging, dan leefde je van zaterdag naar zaterdag en nu nog. Supporters missen het voetbal en de zaterdagmiddagen in de kantine zo erg dat het pijn doet.

We hebben deze competitie tot nu toe vier wedstrijden gespeeld, al lijkt dit in ons geheugen een vorige jaargang. Blijven deze resultaten staan bij een eventuele hervatting, of vervallen ze en starten we een verkorte versie van een competitie, zoals voorgenomen in de 2e en 3e divisies. Een andere mogelijkheid die niet uitgesloten kan worden is dat de resterende tijd die overblijft dit seizoen, te kort is om een fatsoenlijke competitie te spelen. Laat staan daar promotie, degradatie aan te verbinden. Ik verwacht nog niet op korte termijn versoepelingen die wedstrijden weer mogelijk maken. Wel ben ik positief naar volgend seizoen, dat als de vaccinaties zo goed gaan werken zoals de specialisten nu verwachten, er weer veel mogelijk is.  Dat we dan volgend seizoen een ouderwetse competitie kunnen spelen zonder enige restricties.

Als we een beschouwing geven op de eerste competitiehelft en zo ons geheugen opfrissen, zien we 9 punten uit 4 gespeelde wedstrijden. De competitie werd gestart met een teleurstellende verliespartij in Goes tegen SSV’65. Bijna de hele wedstrijd een man minder na een slap begin en de rest van de wedstrijd ook nooit een goed niveau gehaald, waardoor een 3-0 nederlaag. De tweede wedstrijd tegen een zwak FC Axel en deze eerste thuiswedstrijd leverde een  reguliere 3-0 overwinning op. Toen werd er besloten dat er geen publiek meer op de sportparken mocht zijn en zo werd er in een onwerkelijke entourage met 1-4 gewonnen bij het voor ons onbekende Strijen. Thuis tegen D.B.G.C. was er snel een achterstand, maar die werd omgebogen tot een 4-1 winstpartij. Kortom de laatste drie wedstrijden op rij gewonnen. De wedstrijd tegen D.B.G.C. op 10 oktober was het laatste wapenfeit van deze 1e competitiehelft.

 De vraag die je je kunt stellen en die menige vereniging zich al gesteld heeft: is het voor ons gunstig als de tot nu toe behaalde resultaten blijven staan, of niet? Voor Seroos lijkt mij het van wel. Als wij een seizoen lang 3 van de 4 wedstrijden winnen is dat zeker niet onaardig. Je wilt altijd beter en meer punten, maar als je in een mindere fase van de competitie zit laat je al snel meer punten liggen dan het tot nu toe behaalde moyenne. We hebben weliswaar 3 verliespunten meer dan Oostkapelle/Domburg, wat nog foutloos is, en dat zijn er 3 teveel, maar we koesteren onze 9 op 12.

We zijn dit seizoen gestart met een nieuwe trainer in de persoon van Wesley Visser. Mijn positieve indrukken zijn o.a. de duidelijke persoonlijke coaching tijdens de wedstrijden naar spelers toe en het klip en klaar benoemen van dingen die hem niet aanstaan. Zoals dat we een paar wedstrijden hebben gespeeld met een zwakke inzet, dit werd duidelijk verkondigd, ook naar de individuen toe. Deze wedstrijden zoals op de Borssele Sloepoort Cup tegen Zeelandia-Middelburg, oefenwedstrijd tegen VCK en competitie tegen SSV’65 baren ook wat zorgen. Seroos is dit seizoen kwalitatief versterkt met o.a. Jorn Soethout en Sander Ouwerkerk, maar we moeten oppassen dat deze groep het qua inzet niet laat liggen. Want als dat te vaak gebeurt kan je met meer kwaliteit, minder punten pakken, dan een ploeg met minder kwaliteit maar wel met een goede mentaliteit.

We hebben mijns inziens best een sterke selectie, te beginnen met twee doelmannen die beiden eerste keeper zouden kunnen zijn in de persoon van Jordi Suurmond en Jens van de Broeke. Bij een blessure van één van beide is er niet direct paniek. Jordi is de eerste 4 wedstrijden eerste doelman geweest en deed dit naar behoren. Verdedigend zijn er meer smaken gekomen en in deze linie lijkt de concurrentie het grootst. Robbie Sturm was vorig jaar groeiende als rechtsback, maar kende een moeilijke start dit seizoen, Jorn Soethout kan op deze positie ook spelen en lijkt meer een rechtsback dan een rechtermiddenvelder. De twee posities centraal achterin zijn minstens dubbel bezet. Jeffry Poppe en Sander Ouwerkerk kunnen op deze posities uit de voeten en zijn zowel op 6 op hun plek. Een verdedigingsduo van Jorden Louwerse en Jasper Wilderom misstaat ook zeker niet. Peter Francke is terug van blessureleed en kan zowel links centraal als linksback spelen. Vorig seizoen heeft geleerd dat bij nood Alex Jobse ook achterin kan, al zie ik hem liever voorin. De linksbackpositie biedt ook meerdere opties. Niels Sanderse kan daar spelen, Jasper kan het en Jorn bij afwezigen ook.

Voor de middenveldposities zijn naast eerder genoemde Jeffry en Sander nog meer spelers met kwaliteiten in de persoon van Bjorn Francke, die zowel aanvallend als verdedigend opgesteld kan worden. Controleur Beaudoin Haeck, die voor niemand bang lijkt, Sil Riemens die aan de bal tot de beteren behoort en talent Denvy Mesu die het seizoen startte in de basis. Maikel Simonse heeft de voetballende kwaliteiten om op verschillende posities te spelen, verdediging, middenveld en aanval. Als zijn kop maar goed staat. Aanvallend hebben we 3 klassespelers: Alex Jobse, die al vele doelpunten heeft gemaakt, maar soms ook op het middenveld staat opgesteld, klasbak Dennis Kovacevic en goalscorer Aron Wattel, die op goede dagen niet te stoppen is en menig strafschop meekrijgt.

Aangevuld met nog wat jonge spelers in deze selectie die zich nog naar meer speelminuten moeten knokken hebben we mijns inziens best een aardige selectie met mogelijkheden op de ranglijst. Oostkapelle/Domburg, Yerseke en misschien ook NSVV hebben sterke selecties en zijn concurrenten voor de bovenste posities. Als Seroos de aanwezige kwaliteiten laat zien op het veld is er wat mogelijk, de vraag is echter of dit seizoen nog hervat wordt.

Aan het begin van het seizoen is mij gevraagd de voorbeschouwingen te schrijven in de poortbrief, ik heb er tot nu toe 2 mogen maken. De voorgaande, vele jaren, heeft Han Lobbezoo dit gedaan en hij hield ook alle standen bij, programma, pupil e.d. alles leverde hij aan voor de poortbrief. Zo ver ik terug kan denken aan de poortbrief, schreef Han deze. Hiervoor namens mij en de vele mensen die de stukjes hebben gelezen, hartelijk dank. We zijn in een tijd aanbeland waarin er niet op de gebruikelijke wijze mensen in het zonnetje kunnen worden gezet na vele jaren van verdienste.

Verder wens ik een ieder een prettige jaarwisseling toe, een gezond 2021 en de hoop op betere tijden op voetbalgebied.

Renco Francke.