De velden worden binnenkort weer hobbeliger, en dan is het weer uitkijken geblazen met de enkels en knieën. Maar je kunt blessures hieraan ook voorkomen, Jos verteld je hoe. 

 

Om je lichaam te beschermen en stabiliteit te geven bij het sporten, tijdens een training of wedstrijd is altijd aan te raden hulpmiddelen te gebruiken. Als een gewricht instabiel is, dan is een tape, brace of een zwachtel zeker aan te raden om te gebruiken. Tape is de beste manier om een gewricht vast te zetten. Bezoek hiervoor een sportmasseur of fysiotherapeut.

 

Als een sporter voet problemen heeft, kan hij overwegen om bij een Podoloog om advies te vragen. Bij problemen aan de achillespees kan men tijdelijk een hieltje plaatsen in de sportschoenen, om de druk op de achillespees te verminderen. Als de pijn blijft, vraag dan advies bij een sportmasseur, fysiotherapeut of arts.

 

De brace is een hulpmiddel dat duurder is in aanschaf, maar kan door de sporter zelf aangedaan worden.  Er zijn brace die niet  aangepast kunnen worden, maar er zijn ook brace die door de sporter geheel zelf aangepast kunnen worden aan zijn of haar wensen. Als je gaat zwachtelen, zorg dan dat er bij het aanbrengen geen vouwen in de zwachtels ontstaan, dit om “zere” drukplekken of blaren te voorkomen.

 

Jos Tuns Sportmasseur