Vanaf komende seizoen (2019-2020) zullen er een aantal nieuwe spelregels toegepast worden in het wereldwijde voetbal. Hierbij de vier belangrijkste wijzigingen op een rij:

  1. De handsbal: Een doelpunt wordt voortaan altijd afgekeurd als de bal een arm of hand heeft beroerd, ook al is het onbedoeld en is er sprake van aangeschoten hands.
  2. Tijdrekken tegengaan: Spelers die worden gewisseld, moeten het veld via de kortste route verlaten, dus richting de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn. Nu gaat dat nog via de middellijn aan de zijkant van het veld, en dat zorgt voor veel vertraging in het spel.
  3. Aanvallers niet welkom: Bij vrije trappen mag een speler van de ‘aanvallende’ partij niet meer in de muur van de tegenstander gaan staan. De afstand die genomen moet worden van de muur is minstens één meter, om zo belemmering van het zicht van de keeper te voorkomen.
  4. Wijziging doeltrap: De bal hoeft bij een doeltrap niet meer het zestienmetergebied te verlaten voordat een speler de bal mag aanraken.

Voor een uitgebreide versie van de spelregelwijzigingen via de bijlage van de KNVB klik hier.