Nu het seizoen weer begint, wordt het weer tijd voor een column van Jos. In deze column gaat hij in op sportmassage, onmisbaar tijdens het seizoen. Daarnaast verteld hij ook waar eenieder de EHBO-koffers op Seroos kan vinden.

Via de site van Serooskerke probeer ik de lezers die nog nooit een massage hebben ondergaan, een beeld van een sportmassage te geven.

De definitie voor sportmassage is volgens de opleiding:

Het    toepassen van een complex aan handgrepen, op een ontbloot en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sportbeoefenaar met het doel om diens lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van die sport weg te nemen of deze zo min mogelijk te doen voelen.

 

Als voorbereiding op belasting en herstel na belasting heeft de sportmassage zich een belangrijke plaats in de begeleiding van de sportman en/of sportvrouw veroverd. Massage is vooral een belangrijke manier om de herstelprocessen te bevorderen. Niet alleen de topsport, maar ook voor alle andere sportbeoefenaars is massage, mits vakkundig toegepast een bruikbaar hulpmiddel geworden. Massage is veel meer dan olie op iemands huid smeren en om dan allerlei handgrepen toe te passen.

De essentie van het masseren is het contact van de masseur met zijn cliënt.

Naast het technische goed kunnen handelen, dient de masseur een goede luisteraar en een attente waarnemer te zijn. Elke informatie van de sporter kan nuttig zijn voor zijn begeleiding. De dosering van de massage moet worden aangepast aan de behoefte van de sporter. Door het samenspel kunnen de grootste resultaten behaald worden.

Mocht je op zaterdag een verwonding oplopen, dan zijn er ook EHBO-koffers aanwezig op Serooskerke. Deze hangen onder het vrieskastje in de massageruimte (kleedkamer 6), in de kleedruimte van de scheidsrechter en in de witte kast van het secretariaat. Achter de bar ligt een diversiteit aan pleisters.

Jos Tuns Sportmasseur