Vanavond begint het nieuwe seizoen weer op Seroos. Seroos 1 mag vanavond bij Jos op de weegschaal om daarna de eerste training af te werken. De andere elftallen volgen de komende weken ook, dus een mooi moment voor een column van Jos. Zeker na een corona jaar is het voorkomen van blessures extra belangrijk, vandaag daarom aandacht voor de warming up en het verzorgen van wonden. 

Om blessures te voorkomen is het verstandig om voor de wedstrijd een Warming-Up te doen. Dit is niet alleen voor de senioren verstandig, maar ook voor de jongere spelers. De spieren raken beter doorbloed en komen op temperatuur, waardoor de kans op spierblessures worden verkleind.

De Warming-Up kan in een groep worden gedaan, in een spelvorm of alleen. Na het warmlopen al dan niet met bal, en het spelen van de bal over kleine afstand kunnen de spelers de ballen over grotere afstanden schieten, met minder risico op spierblessures. Eerst lekker warmlopen, rustig de bal overschieten en daarna pas voluithalen.

Keepers kunnen worden ingeschoten in de handen en daarna duiken naar de hoeken. Langzaam opbouwen, omdat zij veel vallen en daarbij als de spieren niet goed warm zijn, geblesseerd kunnen raken aan heup en schouders.

Zeker als de velden droog in de voorbereiding zijn heb je snel een wond op je been. Om een wond schoon te maken kan gebruik gemaakt worden van water en zeep.

Om een wond steriel te verbinden kan gebruik gemaakt worden van een snelverband. Voordat de wond verbonden wordt kan men deze behandelen met Betadine/Catusept. Door eerst de wond te reinigen en te ontsmetten wordt het risico voorkomen dat de wond gaat ontsteken. Alle teams op Seroos hebben hiervoor ook spullen in hun verzorgingskoffer.