Ook nu er even niet gevoetbald wordt, heeft Jos nog handige tips voor ons. Ditmaal over de ongezonde werking van cola op ons lichaam. 

Op de elektronische snelweg dit artikel gevonden wat ik graag met de lezers wil delen.

We wisten al dat cola drinken niet echt gezond is, het is slecht voor de tanden en je wordt er dik van. Nu blijkt ook nog dat het drinken ervan bij vrouwen lijdt tot brozere botten.

Het drinken van cola kan bij vrouwen leiden tot botbreuken Dit blijkt uit een studie die aantoont dat het drinken van slechts vier blikjes cola of cola light per week bij vrouwen leidt tot een afname van de botdichtheid. Daardoor neemt de kans op botbreuken toe. Het onderzoek is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

De onderzoekers onderzochten vijf jaar lang de botdichtheid in de heup van vrouwen en mannen. De botdichtheid was na deze periode met vijf procent afgenomen bij vrouwen die veel cola hadden gedronken.

Colafabrikanten denken dat andere factoren deze afname veroorzaken. Zij denken dat coladrinkers minder melk drinken en daardoor minder calcium binnenkrijgen.

In vergelijking met andere frisdranken bevat cola veel cafeïne, fosforzuur en cola-extract. Fosforzuur bindt zich in het spijsverteringskanaal aan calcium, daardoor wordt minder kalk in de botten opgenomen. Als een bot minder calcium bevat, kan dit broze botten en botontkalking (osteoporose) tot gevolg hebben.

Fosforzuur zorgt in cola voor de zure smaak. We merken maar weinig van die zure smaak, omdat cola veel suiker of zoetstoffen bevat. Het zuur is verantwoordelijk voor het roest oplossend vermogen van cola. Artikel van Arthur Agterberg.