Het is vandaag de 1e dag van april, dus weer tijd voor een nieuwe column van onze onvolprezen Jos. Deze maand verteld hij wat meer over tanden, en wat te doen bij het verlies ervan.

 

Tijdens het sporten kan er door een botsing, een val of een klap een tand los of uitgeslagen worden.

Als er dan niet snel en juist gehandeld wordt kan deze tand verloren gaan.

Een uitgeslagen tand dient alleen bij de kroon aangeraakt te worden en niet bij de wortel. Voor een tandarts geld een uitgeslagen tand als een spoedgeval. Een bezoek aan een tandarts is standaard nodig om de tand te redden.

Vaak is er veel bloed als een tand los komt en kan door de klap of val de lippen opgezwollen en beschadigd zijn. Om het bloeden en de zwelling te stoppen of te verminderen hou dan een gaasje met koud water op de  mond of wond.

Tanden die nog niet helemaal los zitten, zo weinig mogelijk bewegen zodat ze niet helemaal los komen. Alleen een tand die zo los zit dat hij er bijna uitvalt, mag je voorzichtig terugduwen.

Probeer iemand waarvan er tanden uitgeslagen zijn, binnen 30 minuten bij de tandarts te brengen.

Tanden die uitgeslagen zijn kunnen het beste bewaart blijven in het speeksel van het slachtoffer. Dit kan onder de tong of in de wangplooi. De tand kan ook bewaart blijven in een met speeksel van het slachtoffer nat gemaakte zakdoek.

Op deze manier blijft de mogelijkheid aanwezig dat de tand, indien hij nog goed teruggeplaatst kan worden door een tandarts weer ingroeit. Laat een tand niet uitdrogen want dan is hij zeker verloren.

Jos Tuns Sportmasseur