Zoals gebruikelijk op de 1e dag van de maand is er weer een nieuwe column van Jos. Deze keer leg hij uit waarom tandenpoetsen zo belangrijk is, zeker als sporter.

 

TANDENPOETSEN   

Het is al lang bekend dat slechte tanden aanleiding kunnen geven tot allerlei ontstekingen in de buurt (keelontsteking, tandvliesontsteking, oorontsteking etc).

Verder is het zo dat er ook ontstekingen verder in het lichaam kunnen ontstaan, welke terug te voeren zijn naar de tanden (peesontstekingen).

Tandontstekingen kunnen verergeren en er kunnen abcessen ontstaan. Als er abcessen zijn ontstaan worden deze behandeld met antibiotica.

Als een sporter tijdens het seizoen een behandeling met antibiotica krijgt loopt de sporter een groot risico op conditie vermindering wegens: de ontsteking zelf en de vergiftiging die deze met zich mee brengt, het moeten innemen van antibiotica: het noodzakelijk ontbreken van training en competitie

De sporter heeft er dus heel wat redenen voor om zijn tanden dagelijks goed te verzorgen en regelmatig te laten nazien.

De verzorging bestaat o.a. uit minimaal 2 maal daags de tanden goed te poetsen, met een goede (niet versleten) tandenborstel en tandpasta.

Jos Tuns Sportmasseur