Het is weer de eerste van de maand, tijd voor een column van Jos. Ditmaal over het verband tussen slapen en sportprestaties.

Sporten en slapen                                                                                  

Op tijd naar bed en dan goed slapen is in de sport zeker belangrijk. Om een goede concentratie en coördinatie tijdens een wedstrijd te hebben, dient het lichaam geestelijk en lichamelijk goed uitgerust te zijn. Als je te weinig rust neemt voor een wedstrijd ben je minder geconcentreerd waardoor de sport prestaties minder worden.      

 Door te weinig rust  kan je een mindere coördinatie hebben, waardoor het risico op blessures vele malen groter is, met alle gevolgen.

Naar het sporten en slapen is zelfs een uitgebreid medisch onderzoek geweest en heeft men kunnen bewijzen dat sporters die in hun normale slaappatroon zitten, minder presteren dan sporters die hun slaappatroon aan passen en meer slapen.    

De prestaties van de sporters die hun slaap patroon hadden aangepast was beter. De verschillen werden zowel op trainingen als in wedstrijden aangetoond.              

Een sporter die zich goed voorbereid op een goede  prestatie kan door zijn slaappatroon aan te passen, de eerste winst al boeken tijdens het slapen.

 

Jos Tuns Sportmasseur