Vandaag is het tijd voor de volgende uitverkorene in de top 3 rubriek. Hans Wattel zal een aantal speciale gebeurtenissen uit zijn rijke loopbaan bij onze vereniging met jullie delen. Gezien het feit dat er momenteel weinig voetbal op tv wordt uitgezonden en Hans daardoor veel tijd over heeft werd hij direct enthousiast toen hij las dat Ramon en Jonas de pen aan hem door wilden geven.

Alvorens Hans zijn top 3 prijsgeeft eerst een ‘korte’ inleiding:Jonas en Ramon zijn benieuwd naar mijn mooiste momenten top 3 uit de tijd dat ik wekelijks het blauw-witte tenue droeg. Helaas ligt die tijd al enige tijd achter me want zelf voetballen is toch het leukste dat er is. Ik moet ook zeggen dat ik mijn mooiste Seroos-momenten ook niet als speler heb beleefd maar als trainer en als toeschouwer. In die rol beleef je het blijkbaar toch heel anders en intenser dan als speler. Dus met jullie goedkeuring allereerst toch even mijn mooiste Seroos-momenten top 2.

“Om nooit meer te vergeten en daarom met stip bovenaan mijn lijst staat de bekerfinale met de A-junioren op 6 juni 2015. Na een werkelijk zinderende finale voor honderden toeschouwers met alles wat je maar kunt bedenken wat een wedstrijd spectaculair maakt: op voorsprong, op achterstand, rode kaart tegenstander, in de werkelijk allerlaatste seconde van de wedstrijd een penalty missen en een gelijke eindstand. Penalty’s moeten de beslissing brengen en dan bevestigt keeper Jos Francke zijn uitstekende prestaties in dat hele seizoen door uiteindelijk de beslissende penalty uit zijn doel te houden. Geweldige ontlading volgt en dat gevoel van op zo’n manier een prijs pakken ga en wil ik nooit meer vergeten.”

“Op nummer twee staat de al eerder in deze top-3 samenstellingen aangehaalde beslissingswedstrijd Seroos – Veere in Domburg. David Dekker, een aantal seizoenen eerder ‘opgepikt’ in het 4e elftal, die met een fenomenale vrije trap de wedstrijd beslist en dan zijn we eindelijk 2e klasser. Voor mij een ongelofelijk ook nooit meer te vergeten moment.”

“Dan toch maar naar mijn eigen wedstrijden. Allereerst een anekdote over mijn debuut in het 1e elftal. Ik was toen nog A-junior en mocht voor het eerst mee met het 1e in een oefenwedstrijd tegen Hoek. Dick van Westen was trainer en Han Lobbezoo speelde toen nog in het 1e. Mijn vader heeft natuurlijk jaren samen met Han gespeeld, ik ging als ventje elke wedstrijd kijken en ik vond het bijzonder en ook wel spannend dat ik nu zelf met Han ging spelen. Als broekie mocht ik natuurlijk de eerste helft op de bank plaatsnemen en in de rust werd ik ingebracht, als rechtshalf. Het weer was die dag niet best en wat gebeurt er, na welgeteld een kwartiertje spelen, komt de consul van Hoek het veld oplopen en zegt dat het veld te slecht wordt en dat de wedstrijd moet worden gestaakt, wat vervolgens ook gebeurt. Dus mijn eerste optreden duurde welgeteld een kwartier, ik kon toen niet vermoeden dat ik een tijdje later op hetzelfde veld één van mijn mooiste momenten zou beleven.”

Dan nu mijn top 3 momenten van de tijd dat ik als speler actief was.”

  1. HSV Hoek – Serooskerke 1987

Op nummer 1 staat ook een uitwedstrijd tegen Hoek, de kwartfinale van de beker, op 19 mei 1987. Op een doordeweekse avond, heerlijk voetbalweer, veel toeschouwers en een tegenstander die in die periode één van onze aartsrivalen was. Hoek had die avond werkelijk geen schijn van kans. De PZC schreef onder andere in het verslag: “De Zeeuwse voetbalwereld heeft voor Hoek als cupfighter altijd een zeker respect getoond. Maar na gisteravond is er van die reputatie niets meer over. Voor eigen publiek moest Hoek in de bekerwedstrijd tegen Serooskerke een diepe vernedering ondergaan. De schrijnende afgang (0 – 5) zal Hoek en zijn supporters nog lang heugen. Vol bewondering, maar ook volkomen machteloos, moest de trainer van Hoek Jan Dooms toekijken hoe zijn elftal door Seroos van het veld werd gevaagd. Hoek werd in alle linies afgetroefd door een tegenstander die tot alles in staat was”.  

We hebben dat seizoen de districtsbeker gewonnen en natuurlijk waren ook de eveneens uitoverwinningen (!) in de halve finale tegen WVO Oosterhout (1 – 3) en de finale tegen Gemert (0 – 3) hele mooie momenten maar de kwartfinale tegen Hoek is wat dat betreft nog mooier.

In 2017 blikte Rudy Boogert, journalist van de PZC, nog eens terug op deze wedstrijd tegen Hoek. Een thuisnederlaag met dergelijke cijfers beleefde Hoek daarna nooit meer in het amateurvoetbal. 

  1. Ajax 2 – Serooskerke 1987

“Ook de wedstrijd die op nummer 2 staat komt uit het jaar 1987. Nadat we dus de districtsbeker hadden gewonnen, mochten we in Groesbeek met de andere districtswinnaars strijden om de landelijke amateurbeker. Eén van die ploegen was het tweede elftal van Ajax, zeg maar wat je tegenwoordig Jong Ajax noemt. Een paar namen die in dat elftal speelden: Richard Witschge, Bryan Roy, Frank Verlaat, Frank de Boer, Ronald de Boer en Dennis Bergkamp. Die laatste had een paar weken daarvoor met het eerste elftal van Ajax de Europacup 2 (voor bekerwinnaars) gewonnen tegen Lokomotive Leipzig (1 – 0 overwinning, doelpunt Marco van Basten). De bovengenoemde spelers zijn allemaal international geworden en hebben een schitterende internationale carrière gehad bij clubs als Barcelona, Arsenal, Internazionale, Vfb Stuttgart. We verloren die wedstrijd weliswaar met 2-0 maar er was wel degelijk sprake van een échte wedstrijd (dit in tegenstelling tot de wedstrijd in 1988 die ik met Seroos tegen het Nederlands Elftal met Gullit, Rijkaard en Van Basten mocht spelen). Natuurlijk moesten we flink aan de bak tegen die enorm beweeglijke en technisch ongelofelijk vaardige spelers maar heel veel minder waren we niet. We hadden pech bij een aantal kansen die we kregen, o.a. een kopbal op de lat, en konden net geen resultaat over de streep tillen. Wel een heerlijke wedstrijd gespeeld en een mooie ervaring, zeker als we nu weten tot wat voor een grote spelers zij zijn uitgegroeid.”

  1. Serooskerke – IJVV

“De laatste wedstrijd in mijn persoonlijke top-3 is de beslissingswedstrijd voor promotie naar de 1e klasse (toen het hoogste amateurniveau) tegen IJVV uit IJsselmuiden op 19 mei 1990 op het veld van Kozakken Boys Werkendam. We hadden het hele seizoen bovenin meegedaan (zo kregen we in 22 wedstrijden maar 14 tegendoelpunten te verwerken) maar helaas in de laatste competitiewedstrijd het kampioenschap verspeeld aan Altena. Gelukkig kregen we nog een mogelijkheid om via een beslissingswedstrijd te promoveren. Ik had het hele seizoen best veel gesukkeld met allerlei spierblessures maar uiteindelijk net fit genoeg om deze wedstrijd te kunnen spelen. Een week vóór deze wedstrijd speelde IJVV nog een beslissingswedstrijd om het kampioenschap in hun 2e klasse. Dat gaf Seroos de mogelijkheid om IJVV te bekijken en hun sterke en zwakke plekken te analyseren. Dat heeft trainer Piet Puijpe toen blijkbaar goed gedaan (of wij hebben het gewoon goed uitgevoerd J) want we speelden een ijzersterkte wedstrijd. Ook in deze wedstrijd gaven we nauwelijks kansen weg en als er gevaar dreigde was daar altijd nog keeper Jaap (Pijnenburg). We wonnen met 2 – 0 door een doelpunt van Bert (Riemens) na een schitterende voorbereidende actie over de linkerkant van Pieter (den Hollander), en een doelpunt van John (van der Have) die van 20 meter stijf in de kruising schoot.”

Hans ter afsluiting van zijn top 3:Voor een nieuwe top 3 zou ik graag aan onze trainer Gerrit Petersen willen vragen om zijn adviezen, in welke zin dan ook, die hij aan onze vereniging zou willen meegeven nu hij vertrekt, in een top 3 samen te vatten.”