Het is even geleden dat we een column van onze onvolprezen Jos hebben geplaatst. Maar vandaag is er weer één. Dit keer niet over een blessure maar over een hardnekkig virus dat je spel kan beïnvloeden.

Ziekte van Pfeiffer                                                                                  

Als de prestaties van een sporter naar beneden gaan, dan kan er iets anders aan de hand zijn, dan kun je overtraind zijn of het is een mentaliteit kwestie. Het kan ook zo zijn dat een sporter besmet is geraakt met een virus. Hieronder treft u enige informatie aan over DE ZIEKTE VAN PFEIFFER.

Ga bij enige twijfel altijd langs uw huisarts.

Ziekte van Pfeiffer, deze wordt vooral doorgegeven door speekseldruppeltjes. Daarom wordt dit ook wel de zoenziekte genoemd. De kans op besmetting is groot ( aan hoesten, gebruikt bestek, kopje, glas of bidon). Als iemand een keer besmet is geweest, dan is diegene altijd drager van het virus.

De verschijnselen kunnen o.a. zijn vermoeidheid, opgezette klieren, keelpijn, opgezette milt en lever. Bloedonderzoek is er nodig om de ziekte van Pfeiffer te kunnen vaststellen. Het verloop van de ziekte is verschillend en kan variëren van 3 weken tot 6 maanden.

Tijdens of na de pubertijd kan men er behoorlijk ziek van zijn. Zolang de leverfuncties gestoord zijn is het verstandig om lichamelijke activiteiten te vermijden. Dit is een virusinfectie en de ziekte zelf kan niet behandeld worden. Thuis blijven of zelfs bedrust is dan het advies.

Meestal verdwijnen de klachten gelijktijdig met de leverstoornissen. Als deze stoornissen verdwenen zijn zal het advies gegeven worden om het normale levenspatroon te hervatten.

Iemand die besmet is kan wel tot een half jaar de besmetting doorgeven.

 

Jos Tuns