Het is weer de 1e van de maand, dus weer tijd voor een leerzaam moment uit de koker van Jos. Deze maand legt hij uit wat sportmassage precies inhoudt en wat de meerwaarde ervan is. 

De definitie voor sportmassage is volgens de opleiding:

Het toepassen van een complex aan handgrepen, op een ontbloot en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sportbeoefenaar met het doel om diens lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van die sport weg te nemen of deze zo min mogelijk te doen voelen.

Sportmassage is een massage vorm welke wordt gegeven op de ontblote huid. Bij deze vorm van massage wordt gebruik gemaakt van een tussenstof. Deze tussenstof (massageolie) wordt gebruikt de huid gladder te maken voor de massage. Dit in tegenstelling tot de Stoelmassage, welke gegeven wordt door de kleding.

Sportmassage wordt onder andere toegepast als voorbereiding op belasting of als massagevorm voor herstel na een belasting. De sportmassage heeft een belangrijke plaats in de begeleiding / verzorging van de sportman en/of sportvrouw gekregen. Massage is vooral een belangrijke manier om de herstelprocessen te bevorderen. Niet alleen de topsport, maar ook voor alle andere sportbeoefenaars is massage, mits vakkundig toegepast, een bruikbaar hulpmiddel geworden.

Massage is veel meer dan olie op iemands huid smeren en om dan allerlei handgrepen toe te passen.

De essentie van het masseren is het contact van de masseur met zijn cliënt.

Naast het technische goed kunnen handelen, dient de masseur een goede luisteraar en een attente waarnemer te zijn. Elke informatie van de sporter kan nuttig zijn voor zijn begeleiding. De dosering van de massage moet worden aangepast aan de gesteldheid van de sporter. Evenals dat geen sporter hetzelfde is, is ook elke massage anders. Door het samenspel tussen sporter en sportmasseur kunnen de grootste resultaten behaald worden.

Jos Tuns Sportmasseur