Wat als eerste te doen bij een blessure? Een kneuzing is snel opgelopen, met name enkels moeten er nogal eens aan geloven. Koelen is dan 1 van de remedies, en dit kan op verschillende manieren legt Jos ons deze keer uit. 

ls er een blessure is ontstaan is het meestal raadzaam om gelijk te beginnen met koelen. Dit koelen kan dan gebeuren met water, ijs of met een coldpack.

Koelen met water, kan het beste gebeuren, met zacht stromend water wat niet te koud is.

Koelen met ijs, dan dient men het ijs langzaam te bewegen over de huid zodat er geen bevriezingsverschijnselen  ontstaan. Men kan dit doen met kleine ijsklontjes of met ijs uit een koffiebekertje.

Bij het koelen met een coldpack kan men de coldpack over de kous leggen en daarna vastzetten met een ideaalwindsel of eerst een slag ideaalwindsel over de huid aanbrengen en daarna de coldpack met het ideaalwindsel vastleggen. Leg de coldpack niet direct op de huid, deze kan dan verbranden!

In kleedkamer 6 is een vriezer met coldpacks, hier kan op zaterdag altijd gebruik van worden gemaakt. Vergeet deze na gebruik niet terug te leggen. 

Jos Tuns
Sportmasseur