De besturen van de voetbalverenigingen Veere, V.C.K., De Meeuwen, De Noormannen en Serooskerke en de korfbalvereniging De Stormvogels hebben besloten dat hun sportparken met ingang van 1 januari 2019 op zaterdagen tot 13.00 uur en bij jeugdevenementen rookvrij zijn.  Dit in navolging van de verenigingen Domburg en Oostkapelle, waar dit op 1 september 2018 al is ingegaan.

De sportvereniging is een belangrijke omgeving in het leven van een kind. Buiten wordt vaak nog in het zicht van kinderen gerookt, zoals langs de lijn. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Zien roken, doet roken. Een rookvrij sportterrein geeft kinderen het goede voorbeeld, beschermt kinderen tegen de verleiding om te gaan roken en voorkomt het schadelijke meeroken. Een rookvrije sportvereniging draagt bij aan een Rookvrije Generatie.  Daarom vragen de verenigingen aan iedereen die op het sportterrein komt voortaan het terrein rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven. Hiermee willen de verenigingen kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Wat verandert er bij de verenigingen?

Iedereen is en blijft welkom, ook rokers! Wel vragen we rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten de sportterreinen te roken. De entree en plekken binnen onze sportterreinen, zoals langs de lijn en het terras zijn rookvrij.

Zien roken, doet roken

Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers en ouders. Een rookvrij sportterrein draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.

Rookvrije Generatie

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één teveel.  We streven ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken. De sportomgeving is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrij sportterrein bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.

Bestuur vv Serooskerke