Woensdagavond hebben verzorger Jos Tuns en CIOS stagiair Melissa van Belzen uitleg gegeven over wat te doen bij sportblessures. Aan bod kwamen onder andere de inhoud van de verzorgingskoffer en de toepassing daarvan.

Ook werden algemene tips gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan de handige Rode Kruis app (Google / Apple). Met deze app word je via spraak stap voor stap begeleid bij het behandelen van EHBO situaties. Daarnaast is het als trainer/leider belangrijk de telefoonnummers van de verschillende huisartensenposten (HAP) in je telefoon te zetten. Voeg ze direct toe, ze staan onderaan dit bericht!

Op sportpark Noordhout is kleedkamer 6 ingericht als EHBO ruimte. Daar vind je naast een vriezer met ijspacks, alle soorten pleisters, krukken en een brancard.

Verder werden de meest voorkomende sportblessures besproken. Denk aan de hamstringblessure. Belangrijk daarbij is om snel te koelen. Hiervoor zijn verschillende opties in de verzorgingskoffer aanwezig. Let op dat je, bij gebruik van ijs, altijd een laagje tussen de huid en het ijs houdt om brandwonden te voorkomen. Dit gaat ook op bij gebruik van coldspray, spray vanaf minimaal 15-20cm!

Heb je een open wond, gebruik dan na het ontsmetten een snelverband. Hierin zit een ‘pleister’ verwerkt welke niet aan de wond vastplakt.

Als laatste de bloedneus. Laat eerst het ‘overtollige’ bloed uit de neus lopen. Daarna voorover buigen en midden op de neusvleugels tegen het botje aan duwen. Het bloeden stopt dan vanzelf. Ook kan je gebruik maken van de neustampons die in de koffers zitten.

NaamTelefoonnummer
Huisartsenspoedpost Walcheren – Middelburg0900 - 1985
Huisartsenspoedpost Schouwen-Duiveland – Zierikzee0900 - 1585
Huisartsenspoedpost de Bevelanden – Goes0900 - 1785