Al voor de winterstop hoorden we het slechte nieuws; Jos zou de vereniging na vele jaren gaan verlaten. Ondanks dat hij tegenwoordig een prachtig bord boven zijn massageruimte heeft, wilde hij toch (nog) vaker weekendjes weg en op vakantie. Maar vorige week was er goed nieuws. Want Jos begon ons al te missen bij de gedachte dat hij zou stoppen en heeft besloten nog (minimaal) 1 jaar door te gaan! 

Om dit te vieren hebben we hieronder fragmenten uit enkele van zijn befaamde columns geplaatst. En dan met name die over het masseren, wat hij met zeer veel plezier doet. En natuurlijk over EHBO, zijn stokpaardje. Kocht je de komende tijd in de buurt van kleedkamer 6 komen, twijfel dan niet en ga Jos feliciteren! Wij wensen Jos vanaf hier in ieder geval weer een mooi jaar toe.

Veel leesplezier met enkele hoogtepunten uit de columns van Jos:

Op het sportveld, maar ook thuis en op het werk loop je weleens (kleine) verwondingen op. Bij ernstige verwonding ga je natuurlijk direct naar de huisarts, maar weten we wat we in de tussentijd moeten doen? Of herkennen we de klachten altijd juist? 

 

EHBSO  zaken uitleggen en beschrijven is een manier om de trainers en begeleiders van een elftal kennis bij te brengen. Te wijzen op een  EHBO APP van het Rode Kruis die gratis te Downloaden is  ook een manier.

Door deze APP te downloaden en op je mobiel te installeren, heb je altijd een goede back-up bij je. Al doende leert men en wellicht vormt dit weer een opstapje om het EHBO diploma te gaan behalen. Het is tegenwoordig mogelijk om Kinder EHBO cursussen en EHBO voor volwassenen digitaal te volgen in combinatie met praktijklessen.

Mocht je op zaterdag een verwonding oplopen, dan zijn er ook EHBO-koffers aanwezig op Serooskerke. Deze hangen onder het vrieskastje in de massageruimte (kleedkamer 6), in de kleedruimte van de scheidsrechter en in de witte kast van het secretariaat. Achter de bar ligt een diversiteit aan pleisters.

Mocht je geblesseerd raken, twijfel dan ook niet om een afspraak te maken met Jos. Met veel plezier helpt hij je op weg naar een snel herstel! Zelfs supporters weten de weg naar zijn tafel te vinden. 

Als voorbereiding op belasting en herstel na belasting heeft de sportmassage namelijk een belangrijke plaats in de begeleiding van de sportman en/of sportvrouw. Massage is vooral een belangrijke manier om de herstelprocessen te bevorderen. Niet alleen de topsport, maar ook voor alle andere sportbeoefenaars is massage, mits vakkundig toegepast een bruikbaar hulpmiddel geworden. Massage is veel meer dan olie op iemands huid smeren en om dan allerlei handgrepen toe te passen.

De essentie van het masseren is het contact van de masseur met zijn cliënt.

Naast het technische goed kunnen handelen, dient de masseur een goede luisteraar en een attente waarnemer te zijn. Elke informatie van de sporter kan nuttig zijn voor zijn begeleiding. De dosering van de massage moet worden aangepast aan de behoefte van de sporter. Door het samenspel kunnen de grootste resultaten behaald worden.

 

Jos Tuns Sportmasseur