Han is afgelopen dagen druk bezig geweest met het samenstellen van zijn top 3. Uit de vele honderden wedstrijden die hij gevlagd heeft, is de keuze gevallen op de volgende 3. Maar eerst geeft hij de mooiste wedstrijd prijs, die hij genoodzaakt was vanaf achter de omheining te bekijken:

Vooraf: “Jos bedankt voor de nominatie. Uit vele wedstrijden zal ik proberen om er 3 uit te lichten. De mooiste wedstijd mocht ik helaas geen deel uit maken van het arbitrale trio. Dat is de frustratie van elke assistent scheidsrechter. Als de de mooiste wedstrijden komen (nacompetitie), dan ben je klaar. De wedstrijd Serookerke – Veere in Domburg, ook wel ‘Final Day’ genoemd door ons als team. De hele week hing er al een echte cup sfeer: jeugd die op het sportpark spandoeken schilderen en supporters op de fiets naar Domburg die wij dan met de auto’s inhaalden. Heel mooi. De warming-up waarbij het steeds drukker werd rond het veld. Er werd nergens meer gevoetbald in Zeeland, dus veel publiek op deze zonovergoten zaterdag.

Jacco G. heeft in zijn top 3 de wedstrijd al beschreven, ik haal hier de terugreis naar Seroos nog even aan. Tot onze verrassing moesten we in een open dubbeldekker terug naar Seroos. Langs Aagtekerke, een rondje door Grijps en toen een tour door Serooskerke. Dat is toch wat anders dan in een dumper achter een trekker. Je waant je even in Barcelona, Madrid of Liverpool. Alleen dan met wat minder publiek.”

“Dan nu mijn top 3. Ik begin met mijn derde keuze.”

3. Zwaluwe – Serooskerke

Han over deze wedstrijd: “Mijn derde keus is een wedstrijd uit het seizoen 2011/2012:  Zwaluwen – Serooskerke, 31-03-2012. Het is de gewoonte om voor de wedstrijd naar het scheidsrechterslokaal te gaan voor de laatste instructies aan de assistenten. We hadden vandaag een arbiter die vele jaren in de hoofdklasse had gefloten en nu aan het afdalen was naar de lagere klassen. Na zijn prevelement kwam hij met een verrassing voor ons. In de hoofdklasse is het de gewoonte dat de scheids voor de kleding van zijn assistenten zorgt. “Want wij zijn het derde team op het veld” sprak hij. Dat deed hij dus nog steeds en we kregen een shirt. Ook vroeg hij of we een korte broek aan wilde doen, die had hij dan weer niet voor ons meegenomen. Dat was voor mij geen probleem, want ik heb altijd alles bij me. Maar het was een koude gure dag in maart. Mijn collega Jan Tabak, mooie naam en een leuke collega trouwens, had daar wat minder zin in. Hij was niet over te halen om ook een korte broek aan te trekken. In de wedstrijd kon je ook merken dat de scheids hoger had gefloten, hij zat overal kort op en wij als assistenten kregen ook het vertrouwen door een duimpje of een knikje na ons vlagsignaal. Dat gebeurde zo vaak dat het bij de spelers ook op ging vallen. Na de wedstrijd vroegen ze zich af of ik nog wel mee terug ging naar Seroos, omdat we het zo goed konden vinden met elkaar. De wedstrijd eindigde in 1–1, doelpuntenmaker voor Seroos was Alex Jobse in de eerste minuut.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Dan nu mijn andere twee keuzes. Dat zijn twee wedstrijden uit seizoen 2015/2016 en dan begin ik met mijn tweede keus, omdat dat een aanloop is naar de eerste keus.”

2. Serooskerke – Arnemuiden

Han over deze wedstrijd: “Serooskerke – Arnemuiden 19 maart 2016. Tegen Arnemuiden zijn het altijd heerlijke wedstrijden. Of je nu verliest of wint, het is altijd een prachtig publiek die Arnemuidenaren. Ik ken verschillende van hen persoonlijk, wat niet uitmaakt als ze achter je staan, met hun rake en corrigerende commentaren. Deze wedstrijd mochten we niet verliezen om onze riante voorsprong op Yerseke te behouden. Er kwamen namelijk nog een paar moeilijke wedstrijden aan: Krabbendijke en Arendskerke uit. Het werd een moeilijke wedstrijd waarin we de onderliggende ploeg waren. En waar we zwaar op onze ijzersterke verdediging leunden. Arnemuiden kwam er niet doorheen. Tot in de slotfase: een pass op hun rechtsbuiten die de bal terug legde op Baas en die vervolgens scoorde. De scheids floot niet voor een doelpunt, maar voor buitenspel. Hij had zijn assistent zien vlaggen en volgde hem. Iedereen denkt nog steeds dat er voor Baas werd gevlagd, maar de speler die de voorzet gaf stond op het moment dat de pass op hem gegeven werd buitenspel. Bij de samenvatting van Omroep Zeeland op maandag, was het ook niet te zien, maar de commentator van dienst liet zijn twijfels blijken. In de middencirkel sloten Cees en ondergetekende elkaar in de armen en wisten dat het kampioenschap weer wat dichterbij gekomen was. Aan de bar nog eens rustig na beschouwd en vooruit geblikt op wat ons nog te wachten stond.”

  1. Veere – Serooskerke

Han over deze wedstrijd: “Mijn eerste keuze is dus de wedstrijd Veere – Serooskerke op zaterdag 14 mei 2016 aan de Bieweg.”

“We hadden onze riante voorsprong verspeeld door te verliezen van Krabbendijke. We hadden nog één puntje voorsprong op Yerseke, waardoor coach Gerrit Petersen nog een sprangetje hoop had op het kampioenschap. Ook hier veel publiek. Voornamelijk veel Seroos-supporters. We waren de gehele wedstrijd toch wel de betere ploeg, maar dan maakt Veere na rust de 1-1 waardoor het toch nog spannend wordt. Gelukkig maakt Roy Koole in de 68ste minuut aan alle twijfels een eind en schiet het kampioenschap binnen. Dit was voor het arbitrale trio geen moeilijke wedstrijd. Na het laatste fluitsignaal eerst de arbiter en mijn collega Jan Pieter Bakker van Veere bedankt, en mezelf vervolgens in het feest gedruis gestort. Met één punt voorsprong kampioen van de derde klasse A! Waar hebben we dat ene punt gepakt? Mooi moment als je als assistent-scheidsrechter zo je steentje kunt bijdragen. Een mooie ontlading na de wedstrijd. De kampioensschaal en –medailles werden door ons erelid Joop Wattel uitgereikt, in zijn functie als KNVB-BoBo, wat voor hem en ons een fantastisch moment was!”

Han tot slot: “Dit zijn een paar herinneringen aan mijn rijke carrière als vlagger/grensrechter/assistent-scheidsrechter. Ik nomineer twee jonge supporters van ons eerste team: Jonas Jansen en Ramon Meijer. Zij reizen ons al jaren achterna naar alle uithoeken van Zeeland, Brabant en zelfs naar de Zuid-Hollandse eilanden. Ik ben benieuwd hoe zij daar altijd weer kwamen en of ze ook altijd weer voor de zondag thuis waren: beschrijf jullie 3 meest bijzondere, spannendste, leukste en spectaculairste reizen eens voor ons.”